(063) 428 69 94

Відновлювальні роботи після російської агресії.

Відновлювальні роботи після російської агресії.

В липні 2023 року до нашої компанії надійшов запит на проведення демонтажних робіт від громади селища Бородянка, що постраждала внаслідок російської агресії в Україні. Для нас це був перший досвід проведення подібних робіт на деокупованих територіях. Після зустрічі на об’єкті, ми разом із громадою визначились із планом робіт, термінами, технікою, якою буде проводитись демонтаж, місцем вивозу будівельного сміття та іншими робочими питаннями.

Наша компанія з 2015 року займається рециклінгом твердих будівельних відходів, серед яких бетон та цегла. Завдяки тому, що ми не вивозимо будівельне сміття на звалища, а переробляємо його у вторинну сировину -зменшуються витрати на демонтаж та ціна демонтажних робіт. За нашими розрахунками ціни на демонтаж складались від 800 до 1500 грн за квадратний метр, в залежності від складності робіт. В будівлях були різні пошкодження: десь від попадання авіабомби - ці будинки в більшості зносились повністю, десь від снарядів артилерії або танку - такі будинки ми зносили частково, з відрізанням вручну від іншої частини будинку, що суттєво впливало на ціну демонтажу.

Демонтаж

Однією з основних умов виконання демонтажу було збереження картин, які намалював відомий англійський художник Бенксі після деокупації Київської області. Картини були намальовані в різних місцях розбомбленого будинку, як на зовнішніх стінах, так і на внутрішніх. Нами було прийнято рішення обрамлювати картини за допомогою металевих швелерів, а потім вирізати їх промисловими болгарками по бетону.

Після цього вся конструкція, вагою понад 300 кілограмів, вручну ставилась на візки, закріплювалась та пересувалась до підготовленого отвору в фасадній стіні будинку, де надалі картини кріпились стропами до крана і спускались на перший поверх. Це був важкий і фізично і морально ручний демонтаж, тому що в процесі робіт нам доводилось заходити в приміщення людей, бачити їх особисті речі, сімейні фото, дитячі іграшки. Обгорілі квартири, виламані двері, зруйновані долі - це те що принесла росія.

Після того, як всі картини були збережені та вилученні, ми приступили до промислового демонтажу будівель. Процес полягав в очищенні приміщень від меблів, покриттів підлоги та особистих речей, що залишились. Після цього на об’єкт заїхала демонтажна техніка, екскаватори з гідромолотами та гідроножицями, дробарка для подрібнення бетону та самоскиди. Знесення будинку відбувалось вдень, з дотриманням всіх норм безпеки.

Демонтаж

Після закінчення етапу демонтажу - екскаватори почали розбивати бетон та завантажувати його в бункер дробарки для подальшого перероблення на подрібнений бетон.

В процесі роботи виникла проблема - при дробленні утворювалось дуже багато пилу, що суттєво заважало місцевим мешканцям. Нами було прийнято рішення зупинити процес дроблення і вирішити питання з подачею води на об’єкт демонтажу. В цьому нам допомогли пожежники, які зробили врізання в трубу для підключення рукавів і подачі води для заливання бетону водою. Загалом на об’єкті було перероблено більш ніж 12 000 тонн бетону. Вивезено більш як 40 машин будівельного сміття. Також було залучено 6 одиниць демонтажної техніки та 15 робітників. Роботи були виконані на протязі 25 робочих днів.

Ми почали відновлювальні роботи в деокупованих містах і селах. Бородянка стала першим прикладом початку відродження України після деокупації від російських агресорів. Зараз 2024 рік і ми продовжуємо працювати завдяки нашим героям, які боронять нашу землю. З самого початку війни ми допомагаємо Збройним силам України на постійній основі.