(063) 428 69 94

Відсипання і планування ділянки.

Відсипання і планування ділянки.

Як зробити відсипання ділянки?

В першу чергу варто порахувати, скільки грунту потрібно для відсипання. Зробити це правильніше і точніше за все – за допомогою геодезичної зйомки, але вартість такої послуги буде не менше 5 тисяч гривень.

Тому, якщо Ваша ділянка порівняно рівної форми, наприклад, 40 на 20 метрів, і його потрібно підняти на 70 сантиметрів – геодезію можна не робити. В даному випадку можна самостійно порахувати об’єм грунту, необхідного для підсипки (довжину помножимо на ширину і помножимо на висоту, на яку потрібно підняти ділянку (20 * 40 * 0,70) = 560 м³). Але важливо врахувати, що 560 м³ потрібно ущільнити до коефіцієнта 1.6 – щоб грунт НЕ просаджувався і не утворювалися ями (560 м³ множимо на 1.6 = 896 м³ – таку кількість ґрунту потрібно для відсипання ділянки 20 на 40 метрів для підйому на 70 сантиметрів).

Чим же відсипати ділянку?

В ідеальному світі будівництва відсипання ділянок рекомендується робити річковим піском – але це не обов’язково, зробити відсипання недорого можна різними матеріалами, які піддаються ущільненню:

Грунт на підсипку

  • суглинок;
  • яружний пісок;
  • супісок;
  • грунт на підсипку.

Всі перераховані матеріали набагато дешевше піску але ущільнюються так само, тому не поспішайте слухати виконроба і купувати дорогий пісок.

Яка техніка потрібна для підсипки територій?

В першу чергу потрібно привезти грунт на підсипку – його можна замовити в будь-якої будівельної компанії. Як правило, грунт доставляють самоскидами від 20 до 30 тон, чим більше машина везе, тим дешевше він для Вас. Після того як замовили грунт – Вам потрібна техніка, яка буде його планувати (при обсязі до 500 м³ рекомендується взяти екскаватор JCB 3 або JCB 4 – він з легкістю впорається з цим завданням, при обсязі від 500 м³ рекомендується взяти бульдозер на базі ЧТЗ 130 або ЧТЗ 170).

Грунт на ділянку

Також при відсипанні ділянки рекомендується ущільнювати грунт катком від 3 до 16 тонн – залежить від шару відсипання ділянки. Ущільнювати грунт потрібно пошарово, кожні 40 сантиметрів.

Вертикальне планування ділянки

Для невеликих ділянок (до 20-30 соток) можна використовувати тільки екскаватор JCB 3 або JCB 4, який самостійно може знімати грунт там де потрібно і переміщати його по місцю. Для ділянок від 50 соток варто використовувати бульдозер. При великих перепадах висот на ділянці, для більш швидкого переміщення грунту по території, краще використовувати повноповоротний екскаватор і самоскиди – це значно знизить витрати на техніку.